Една жена го напушта мажот и заминува од Њујорк за да се врати во својот роден град, Будимпешта. Целта ѝ е таму да напише книга. Во Будимпешта се запознава со еден познат универзитетски професор, кој ќе има интимна врска и со неа и со една студентка.

Приказната „скока“ напред-назад во времето (меѓу 1999 и 2002 година), и остава многу отворени прашања: има случувања на кој не им е откриен крајот, има незадоволени желби.
Авторката праќа една значајна порака, а тоа е дека приказните што вообичаено си ги кажуваме на самите себе се само конструкции, и со нив може да се игра.

За „Магнетен рид“ авторката Река Ман-Вархеѓи ја има добиено Наградата за литература на Европската Унија во 2019 година.

ДЕТАЛИ ЗА КНИГАТА
Едиција: Измислени светови
Наслов на оригиналот: Mágneshegy / Réka Mán-Várhegyi
Преведувач: Златко Панзов
Број на страници: 352
Повез: мек
Формат: 14×20 cm
Година: 2021
ISBN: 978-608-4852-50-6