Пријателството меѓу двајца писатели добива чуден пресврт кога едниот од нив одеднаш ќе стане успешен. Љубомората и фрустрациите ќе го поттикнат неуспешниот писател да испланира и бескрупулозно да изврши совршено книжевно злосторство.
Новелата „Мојот пурпурен мирислив роман“ е напишана во 2016 година, а подоцна објавена во 2018 година, по повод седумдесеттиот роденден на Ијан Мекјуан.

ДЕТАЛИ ЗА КНИГАТА
Едиција: Токати, фуги и други приказни
Наслов на оригиналот: My Purple Scented Novel / Ian McEwan
Преведувачка: Љубица Арсовска
Број на страници: 48
Повез: мек
Формат: 11×18 cm
Година: 2022
ISBN: 978-608-4852-62-9