Луиз Глик (1943, Њујорк) е американска авторка, добитничка на Нобеловата награда за литература во 2020 година. Работи како професорка по книжевност на неколку реномирани универзитети во САД. Пишува поезија, есеи и проза.
Најзначајниот корпус од нејзиното творештво го сочинуваат поетските збирки објавени во осумдесеттите и деведесеттите години на минатиот век, меѓу кои се издвојуваат: „Триумфот на Ахил“, „Дивата перуника“, „Vita Nova“, „Аверно“.
Поетската збирка „Арарат“ е една од нејзините најпознати и најпреведувани книги.

ДЕТАЛИ ЗА КНИГАТА
Едиција: animula vagula blandula
Наслов на оригиналот: Ararat / Louise Gluck
Препев: Никола Маџиров
Број на страници: 70
Повез: мек
Формат: 16×22 cm
Година: 2022
ISBN: 978-608-4852-75-9