Покрај традиционалното теориско и историско прашање: „Што е литературата?“, денес со сè поголема неодложност се поставува едно критичко и политичко прашање: „Што може литературата?“ Каква вредност современото општество и култура ѝ придаваат на литературата? Каква целисходност? Каква улога? „Мојата доверба во иднината на литературата“, изјавуваше Калвино, „почива врз увереноста дека постојат нешта што единствено литературата може да ни ги даде.“ Дали ова кредо понатаму ќе биде и наше?

ДЕТАЛИ ЗА КНИГАТА
Едиција: Структура
Наслов на оригиналот: La littérature, pour quoi faire? / Antoine Compagnon
Преведувачка: Елисавета Поповска
Број на страници: 160
Двојазично издание: француски, македонски
Повез: мек
Формат: 12 x 16 cm
Година: 2020
ISBN: 978-608-4852-21-6

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *