Среде воената диктатура во Нигерија, кога сите се обидуваат како што знаат и умеат да побегнат од земјата, двајца тинејџери лудо ќе се вљубат додека околу нив светот тоне во хаос. Се разбира, безмилосната реалност ќе им ги скрши срцата, но по тринаесет години Ифемелу и Обинзе повторно ќе се сретнат на другиот крај од светот и ќе се обидат одново да ја откријат својата младешка страст.
Американа е длабока и нежна љубовна приказна која се обидува да одгатне дали љубовта сè уште е важна во светот во кој живееме. Храбар, топол, мудар и искрен роман, наградуван со бројни признанија, омилен и кај критиката и кај читателите.

„Прекрасен и длабок роман на една од најзначајните авторки на нашето време.“
Тајмс

„Комично и пркосно, а во исто време и толку мудро дело… Брилијантна книга.“
Сан Франциско кроникл

„Американа е редок настан во современата книжевност: сочна и срдечна љубовна приказна која во исто време е и остра критика на вредностите во нашето општество.“
Воуг

ДЕТАЛИ ЗА КНИГАТА
Едиција: Измислени светови
Наслов на оригиналот: Americanah / C. N. Adichie
Број на страници: 560
Повез: мек
Формат: 14×20 cm
Година: 2021
ISBN: 978-608-4852-51-3